Optimalizace radiační ochrany s použitím metody "cost-benefit". Výpočet pro pracoviště ETE ČEZ, a. s. - Foltýn, Pavel (Jihočeská univerzita, 2008)
V současné době se v radiační ochraně aplikuje princip ALARA (As Low As Reasonable Achievable ). Pomocí tohoto principu se optimalizuje radiační zátěž pracovníků s ionizujícím zářením. Jedním z ekonomických nástrojů, který je k tomu používán, je ''cost benefit analýza''. Je to jedna z prvních analytických metod, která je doporučována ICRP, (International Commission on Radiological Protection ), pro provádění optimalizace nákladů na zajištění radiační ochrany. Cost benefit analýza je dobrým a účinným ekonomickým nástrojem. Pomocí této metody lze optimalizaci provádět i prokazovat. Bere do úvahy všechny významné ekonomické i společenské faktory, které jsou stanoveny a doporučeny. Především je schopna prokázat, že všechny expozice jsou udržovány tak nízké, jak je rozumně dosažitelné, při zohlednění ekonomických hledisek. Svým základem je koncepcí, která je využitelná ve všech oborech jak státního, tak soukromého sektoru, i ve všech sférách lidské činnosti. V této práci jsou vybrány konkrétní příklady použití CBA v JE Temelín a jsou porovnány s dosaženou úrovní RO. Na jejich základě je demonstrován systém ALARA na tomto pracovišti. CB analýza a její rozšířené formy, pomáhá k dosažení zásadových a plynulých rozhodnutí a je zásadním faktorem při ochraně před škodlivými účinky ionizujícího záření. Její hlavní přínos je tam, kde je nutno budovat dodatečné technické, nebo stavební bariéry. Velmi důležitá je při projektování a budování nových pracovišť s ionizujícím zářením. Ukázali jsme, že provedení CB analýzy může být přínosné i v oblasti zvýšení ekonomické efektivity pracovních postupů a organizace činností.
Optimalization radiation protection with by using method "cost-benefit". Calculation for power plant Temelín ČEZ, a.s.
Keywords: CBA; zdroje IZ; radiační ochrana; úroveň RO; řešení; CBA; source IR; radiation protection; level RP