Zhodnocení bezpečnosti a plynulosti silničního provozu na pozemních komunikacích ve vztahu k cestujícím ve městě Veselí nad Lužnicí - Dvořáková, Lucie (Jihočeská univerzita, 2022)
Téma diplomové práce je zhodnotit bezpečnost a plynulost silničního provozu na pozemních komunikacích ve vztahu k cestujícím na zastávkách BUS ve městě Veselí nad Lužnicí. Cílem práce bylo identifikovat nedostatky na stávajících zastávkách BUS v uvedeném městě z pohledu bezpečnosti silničního provozu na pozemních komunikacích pro jejich uživatele, tedy v mém případě pro cestující. Dále pak byla navrhnuta vhodná opatření, která by zvýšila bezpečnost cestujících a komfort užití zastávek BUS, čímž by bylo docíleno bezpečnějšího dopravního prostoru pro všechny účastníky silničního provozu. Pro úplnost poskytnutých informací byly ještě vyneseny rozhledové poměry křižovatek v blízkosti zastávek BUS a navržená opatření zhodnocena z bezpečnostního, časového a ekonomického hlediska. K dosažení uvedených cílů bylo v teoretické části práce použito zejména analýzy dostupných právních předpisů a související literatury týkající se problematiky dopravního inženýrství. V praktické části pak bylo použito výzkumných metod, např. pozorování, analýza, indukce a dedukce k identifikaci nedostatků na zastávkách BUS a následné použití metod srovnání, analogie, dobré praxe či konzultací s kolegy a odborníky v dané problematice k navržení odpovídajících opatření vedoucích ke zvýšení bezpečnosti cestujících na zastávkách BUS. Diplomová práce může sloužit městu Veselí nad Lužnicí jako podkladový materiál pro zpracování projektové dokumentace v oblasti zvýšení bezpečnosti cestujících na zastávkách BUS. Navržená opatření a principy jejich realizace mohou být aplikována i v dalších městech a obcích v celé České republice.
Evalutation of safety and smoothness of road traffic on roads in relation to passenger in the town of Veselí nad Lužnicí
Keywords: bezpečnost a plynulost silničního provozu na pozemních komunikacích cestující zastávka BUS; pozemní komunikace; dopravní inženýrství; safety and smoothness of road traffic on roads passenger bus stops roads traffic engineering