Zásady ekologického chovu prasat - Skypalová, Michaela (Jihočeská univerzita, 2014)
Předmětem této práce bylo vyhledat a shromáždit dostupné informace o ekologickém zemědělství v podmínkách České republiky. V práci je uvedeno několik zajímavostí i ze světového hospodaření ekologickým způsobem. V úvodní kapitole byl nastíněn vývoj chovu prasat a spotřeba vepřového masa v ČR. V hlavní části práce bylo provedeno porovnání hlavních rozdílů mezi konvenčním a ekologickým způsobem hospodaření. Značná část práce je soustředěna welfare, popisu ustájení různých kategorií prasat s důrazem na dobré životní podmínky. Zmíněny jsou i principy skupinového ustájení prasnic a selat, stejně jako venkovní ustájení prasat (tzv. outdoorové ustájení prasat), které je v České republice stále jen okrajově používané. Součástí práce jsou i zásady výživy a krmení prasat v každé kategorii prasat podle ekologických zásad, které jsou velmi odlišné od běžného krmení na základě kompletních krmných směsí. Práce také popisuje zásady porážky zvířat v ekologickém zemědělství. Neopomenutelné je také to, že ekologický chov prasat není nikterak dotován, pouze přes ornou půdu, na které ekozemědělec produkuje krmiva. Otázkou je, jestli je tato dotace dostačující při vyšší náročnosti polní produkce a následně ekologickém chovu prasat.
Principles of organic pig breeding
Keywords: Ekologický chov prasat; ustájení; výživa; porážka; Organic pig farming; housing; nutrition; slaughter