Jemnická škola v letech 1952-1970 - Habrová, Vendula (Jihočeská univerzita, 2013)
Práce se zabývá popisem života žáků na Základní škole v Jemnici v letech 1952-1970, v době komunismu. Jednotlivé kapitoly se konkrétněji zaměřují na život žáků na škole. Ředitelé a učitelé, kteří na škole působili. Žáci, jejich výuka a kam odcházeli po ukončení školy. Jak žáci trávili čas mimo vyučování, v jakých organizacích a zájmových kroužcích se scházeli. Dále se z práce dozvíme, jaké oslavy výročí a svátky se v tehdejší době slavily a jaké mimořádné události se odehrály. Práce odhaluje i politickou situaci a to, jak působila na život ve škole.
School in Jemnice in the years 1952-1970
Keywords: historie obce; základní škola; výuka; žáci; učitelé; mimoškolní aktivity; mimořádné události; politické události; The history of village; primary school; education; pupils; teachers; after school activities; extraordinary events; political events