Vyjadřování velké míry vlastnosti ve španělských a českých časopisech pro mládež - Bolech, Václav (Jihočeská univerzita, 2013)
Tato diplomová práce se zabývá výrazovými prostředky pro vyjádření velké až největší míry vlastnosti v jazyce mladých. Klade si za cíl zmapovat španělské a české časopisy pro mladé, zjistit četnosti jednotlivých výrazových prostředků, které se v našem zvoleném korpusu textů vyskytují, a porovnat výrazové prostředky mezi s sebou. Dále si klade za cíl zjistit, jak na dané časopisy pro mladé má vliv globální mediální trh. Jádrem této diplomové práce je teoretický rámec tvořený různými 12 gramatikami jak českými, tak španělskými lingvisty, kde se snažíme poukázat na názorovou nejednotnost, která panuje u jazykovědců, které jsme v práci analyzovali. Výsledkem této diplomové práce jsou grafické a tabulkové vyjádření četností používaných výrazových prostředků a dokázání pravdivosti teorií u jednotlivých autorů. Dále potvrzování či vyvrácení stanovených hypotéz a tvrzení.
Expressing the attributes in the greatest degree in spanish and czech magazines for young people
Keywords: Přídavná jména; Příslovce; Superlativ; Elativ; Intenzifikátor; Operátor; Jazyková globalizace; Publicistický styl; Četnosti; Poměry; Analýza; Časopis; Adjectives; Adverbs; Superlative; Elatives; Intensification; Operators; Language globalization; Frequency; Ratio; Analysis; News style; Magazines