Intracelulární symbionti krevsajících dvoukřídlých skupiny Hippobosccoidea - Šochová, Eva (Jihočeská univerzita, 2014)
Krev sající paraziti ze skupiny Hippoboscoidea (Insecta: Diptera) obsahují symbiotické bakterie, které jim poskytují B-vitamíny a kofaktory, které chybí v jejich potravě. Ačkoli zahrnují lékařsky významné vektory, jako jsou mouchy tsetse, evoluční historie symbiózy v celé skupině není příliš známá. Tato práce je zaměřena na analýzu symbiontů v čeledi Hippoboscidae (paraziti ptáků a savců). Byl použit fylogenetický přístup k rozlišení linií obligátních a fakultativních symbiontů přítomných v této skupině. Výsledky studie ukazují, že vztahy mezi Hippoboscoidea a jejich symbionty jsou velmi dynamické s častými náhradami obligátních symbiontů. Do jaké míry je tato dynamická evoluční historie symbiotických systémů v Hippoboscoidea způsobená rysy jejich parazitického způsobu života (např. hostitelské přeskoky ze savců až ptáků) bude zajímavá otázka pro další studium.
The intracellular symbionts of blood-feeding Diptera group Hippobosccoidea
Keywords: Hippoboscoidea; Hippoboscidae; Arsenophonus; Sodalis; Wolbachia; fylogeneze; hoastitelský přeskok; kodivergence; Hippoboscoidea; Hippoboscidae; Arsenophonus; Sodalis; Wolbachia; phylogeny; host switch; co-divergence