Archeozoologická analýza neolitického souboru kosti z Dětenic - Kovačiková, Lenka (Ústav archeologické památkové péče středních Čech, 2017)
Zvířecí kosti získané na sídlišti v Dětenicích (okres Kolín) byly datovány do období neolitu, kultury s vypíchanou keramikou (StK). Analýza potvrdila lokální chov skotu, prasat a ovcí nebo koz. Zjištění týkající se porážkového věku jsou sice omezená, ale naznačují, že zvířata byla chována jako zdroj masa. Pozůstatky zvířat, zejména zuby, fragmenty lebek a části chodidel, nebyly uloženy jen v jámách, ale i v ohni. Závěry ze zoologické analýzy rozšiřují naše dosavadní znalosti o neolitickém zemědělství ve východních Čechách.
Archaeozoological analysis of a Neolithic bone assemblage from Dětenice
Keywords: archeozoologie; neolit; kultura s vypíchanou keramikou; archaeozoology; Neolithic; Stroked Pottery culture