Sociální práce v kontextu rizik a vlivů okultismu v postmoderní společnosti - Drápelová, Petra (Jihočeská univerzita, 2014)
Práce se zabývá otázkou rizik spojených s novodobým okultismem v sociální práci a etickou reflexí dilemat, která mohou v souvislosti se spirituální dimenzí člověka v sociální práci nastat.První kapitola představuje sociální práci jako svébytný obor a poukazuje na hodnoty, ze kterých vychází, reflektuje vliv křesťanství na utváření celospolečenské solidarity a zdůrazňuje důležitost osoby sociálního pracovníka.Druhá kapitola rozvíjí téma náboženství a spirituality, především v její institucionalizované podobě. Problematikou spirituality, která nemusí mít žádnou oficiální formu, se zabývá třetí kapitola práce. Diplomová práce predstavuje alternativní směry, spojené predevším s hnutím New Age, které neobvykle kombinují prvky různých tradic. Tato kapitola se zaměřuje na rizika, která jsou s praktikováním novodobého okultismu spojena, a se kterými je možné se setkat i v oblasti sociální práce. Dále reflektuje dilemata, která vycházejí z kontextu spirituality a střetu osobních hodnot pracovníka s hodnotami organizace či klienta. Čtvrtá kapitola obohacuje práci o pastorační rozměr, který muže pomoci sociálním pracovníkum ve zkvalitnění jejich práce a v předcházení etických dilemat.
Social work in the context of risks and influences of occultism in a post-modern society
Keywords: sociální práce; postmoderna; spiritualita; náboženství; novodobý okultismus; rizika nové religiozity; etické dilema; pastorační rozměr; social work; post-modernism; spirituality; religion; modern occultism; new religiosity risks; ethical dilemma; pastoral dimension