Společenstvo potočnic na nepůvodních druzích raků ČR - Ložek, Filip (Jihočeská univerzita, 2015)
V diplomové práci byly z dostupných zdrojů shrnuty dosavadní poznatky o třídě potočnice (Branchiobdellae) zahrnující jejich anatomii, ekologii, geografické rozšíření s ohledem na problematiku výskytu nepůvodních druhů v Evropě. Při odchytu dvou nepůvodních druhů raků z rybníku nedaleko Čáslavic u Moravských Budějovic (rak signální, Pacifastacus leniusculus) a Černínského potoka (rak pruhovaný, Orconectes limosus) byly získány vzorky potočnic, z nichž byly identifikovány dva ze sedmi evropských druhů potočnic, jimiž jsou B. parasita se 100% zastoupením u raka pruhovaného a 58,7% zastoupením u raka signálního spolu s 41,3% zastoupením druhu B. pentodonta. Na základě dat shromážděných z odlovených jedinců raků a vzorků potočnic byl prokázán vliv hmotnosti jedinců raka pruhovaného na počet a biomasu potočnic na jejich těle (p<0,001), byla zaznamenána vyšší početnost i biomasa potočnic u hmotnějších jedinců raků ovšem vliv pohlaví nebyl statisticky průkazný. U jedinců raka signálního byl také zjištěn signifikantní rozdíl v počtu a biomase potočnic v závislosti na hmotnosti raka (p<0,001) a zároveň i vliv pohlaví raka (p<0,001), tedy samci raků měli na svém povrchu větší počet a vyšší biomasu potočnic. Přítomnost vajíček u některých samic raka signálního neměla významný vliv na množství a biomasu potočnic (p=0,052), zatímco v kombinaci s hmotností byl vliv přítomnosti či nepřítomnosti vajíček prokazatelný (p=0,011), větší počet a vyšší biomasu potočnic měly hmotnější samice.
Branchiobdellidan population on alien species of crayfish in the Czech Republic
Keywords: epizoa; kroužkovci; opaskovci; korýši; identifikace; čelisti; Epizoic organisms; Annelida; Clitellata; Crustacea; identification; jaws