Soudnictví, advokacie a notářství ve Strakonicích 1850-1938 - Podhorská, Anna (Jihočeská univerzita, 2008)
Předkládaná práce na téma Soudnictví, advokacie a notářství ve Strakonicích 1850-1938 pojednává o vývoji právních norem a státní správy v době vzniku soustavy okresních soudů až do konce období první republiky. Zmíněná časová etapa byla vybrána záměrně na základě dochovaných archivních materiálů, jenž byly potřebné k vypracování daného tématu. Práce se konkrétně věnuje popisu pracovní náplně jednotlivých právnických profesí, osobnímu životu jejich představitelů činných ve Strakonicích a konečně jejich úloze ve společnosti. Zástupci právního stavu hráli významnou roli nejen v politickém, ale i v kulturním a veřejném životě města. Velmi často působili zároveň v městské samosprávě, v některém kulturním spolku a samozřejmě vykonávali své povolání. Tak zvaná venkovská praxe provozovaná na malém městě, kterým Strakonice ve sledované době nepochybně byly, sice nenabízela žádné velké a převratné případy, přesto však nebyla nezajímavá. Spektrum soudních rozhodnutí, advokátní a notářská agenda poskytují náhled na chování a jednání lidí dané doby. Smyslem práce je přiblížit právní dějiny regionu, ze kterého pocházím.
Judiciary, Advocacy and Notary in Strakonice 1850-1938
Keywords: Soudnictví; advokacie; notářství; soud; soudce; notář; advokát; regionální dějiny; Strakonice; Judiciary; advocacy; notary; court of law; judge; notary; lawyer; regional history; Strakonice