Úroveň znalostí příslušníků Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje a Policie České republiky v Jihočeském kraji v oblasti poskytování první pomoci při mimořádné události - Turečková, Lucie (Jihočeská univerzita, 2021)
Diplomová práce nabízí pohled do problematiky první pomoci. V teoretické části je popsána historie první pomoci, její právní ukotvení a rozdělení první pomoci. Dále je v práci popsán obecný postup při poskytování první pomoci, zmíněny jsou zásady bezpečnosti při poskytování první pomoci a základní vyšetření postižené osoby na zdraví. Další kapitola této práce je věnována nebezpečným úrazům a stavům a jejich ošetření. Na tuto kapitolu navazuje popis a řešení mimořádné události s velkým počtem zraněných. Jelikož je na místě mimořádné události často zapotřebí psychická podpora, je v práci věnována kapitola první psychické pomoci. Poslední kapitoly práce jsou věnovány Hasičskému záchrannému sboru České republiky a Policii České republiky. Výzkumná část diplomové práce definuje metody a cíle vlastního výzkumu a výsledky, které jsou následně rozebrány v diskuzi. Hlavním cílem práce bylo zjistit, zda mají příslušníci Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje a příslušníci Policie České republiky na území Jihočeského kraje dostatečné znalosti v oblasti první pomoci na místě mimořádné události. Součástí tohoto cíle bylo také odpovědět na výzkumné otázky: Dosahují znalosti příslušníků Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje v dané problematice 90 %? Dosahují znalosti příslušníků Policie České republiky v Jihočeském kraji v dané problematice stejné úrovně jako znalosti příslušníků Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje? Ke zjištění těchto informací bylo použito dotazníkového šetření, kterého zúčastnilo celkem 125 příslušníků zkoumaných složek. Výzkum odhalil, že znalosti příslušníků Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje nedosahují stanovené hranice a jsou tedy nízké. Znalosti příslušníků Policie České republiky na území Jihočeského kraje dosahují nižší úrovně, než jaké dosahují znalosti příslušníků Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje.
Level of knowledge of members of the Fire Rescue Service of the South Bohemian Region and the Police of the Czech Republic in the South Bohemian Region in the field of providing first aid in the case of emergency
Keywords: První pomoc; kardiopulmonální resuscitace; masivní krvácení; mimořádná událost; Hasičský záchranný sbor České republiky; Policie České republiky; First aid; cardiopulmonary resuscitation; massive bleeding; extraordinary event; the Fire Rescue Service of the Czech Republic; the Police of the Czech Republic