Práce zdravotnického záchranáře se sebevražednými pacienty. - Bendová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2010)
Výjezdy k osobě demonstrující úmysl sebevraždy jsou náročné zejména na psychiku interventů pro svoji častou emoční vypjatost, a pro vědomí odpovědnosti nad lidským životem, který může být při vhodně zvoleném postupu zásahu zachráněn, ale i snadno ztracen, pokud intervent v očích suicidanta selže. Dobře provedená intervence může zvrátit přání sebevraha zemřít. Proto by měl být záchranář připraven co nejlépe na tuto situaci, ještě než ve skutečnosti nastane. Cílem mé práce bylo zjistit, zda zúčastnění zdravotničtí záchranáři v roli respondentů postupují podle platných standardů (typového plánu) či nikoliv, a pokud nepostupují, tak v jaké míře se jejich metody, ke kterým se přiklání v praxi, odlišují od doporučených standardů. Pro zisk potřebných dat byl použit anonymní dotazník, který byl určen zaměstnancům Zdravotnické záchranné služby Jihočeského kraje na pozici zdravotnický záchranář. Otázky byly směřovány na zjištění možností zisku odborných informací týkajících se dané problematiky v rámci profesní přípravy, četnosti účasti na výjezdech k osobám demonstrující úmysl sebevraždy, složení a práci intervenčního týmu na místě události, a porovnání názorů na postup během zásahu s doporučovanými standardy. Stanovená první hypotéza, která měla potvrdit, že zdravotničtí záchranáři znají standardy (typový plán či jiný plán) práce s osobami demonstrujícími úmysl sebevraždy se nepotvrdila, protože většina respondentů uvedlo, že tyto standardy nezná. Druhá hypotéza byla potvrzena částečně. Pro zlepšení odborné informovanosti v oblasti problematiky práce s osobou demonstrující úmysl sebevraždy, navrhuji uspořádání školení pro zdravotnické záchranáře pod odborným vedením.
Care for suicidal patients provided by the health rescuers.
Keywords: krizová intervence; osoba demonstrující úmysl sebevraždy; policejní vyjednavač; Ringelův presuicidální syndrom; sebevražda; crisis intervention; person demonstrating a suicidal intent; police negotiator; Ringel's presuicidal syndrome; suicide