Venkovská krajina jako estetický objekt - Lhotská, Karolina (Jihočeská univerzita, 2022)
Diplomová práce si klade za cíl definovat venkovskou krajinu jako specifický estetický objekt ve srovnání s odlišným typem krajiny - volnou přírodou. Výchozím materiálem je teoretická perspektiva jednoho z nejvýznamnějších environmentálních estetiků současnosti, Allena Carlsona. V práci je nejprve shrnut jeho postup, jakým dospíváme k hodnocení nejen zemědělských krajin, a následně je rozveden v navazujících nástinech historie estetického oceňování venkovských krajin a volné přírody. Práce se též pokouší rozšířit ne příliš široké pole zájmu o specifika estetického vnímání venkovských či zemědělských krajin u nás a přispět tak k funkčnímu krajinnému plánování s ohledem na jeho estetickou stránku.
Rural Landscape as an Aesthetic Object
Keywords: venkovská krajina; divočina; kulturní krajina; environmentální estetika; Allen Carlson; rural landscape; wilderness; cultural landscape; environmental aesthetics; Allen Carlson