Účinky specifických poruch učení na self-koncept a sociometrickou pozici dítěte ve třídě - Říhová, Miloslava (Jihočeská univerzita, 2012)
Problematika specifických poruch učení a jejich vliv na osobnost dítěte a jeho pozici ve společnosti je doposud málo probádanou oblastí. Cílem této diplomové práce je zjistit, jaký vliv má specifická porucha učení na self-concept dítěte, jak výskyt určité specifické poruchy toto dítě ovlivňuje a jak se s tímto problémem samotné dítě vyrovnává. Předmětem teoretické části je seznámení se s problematikou a vymezení základních pojmů. V praktické části jsou zpracovány výsledky mého výzkumu na základních školách. K získání těchto výsledků jsou použity různé testové metody ve formě testů a dotazníků. Dále jsou použity informace ze školního, rodinného a osobního prostředí sledovaných žáků. Jsou zde také uvedeny mé zkušenosti s výukou žáků se specifickými poruchami učení během mé učitelské praxe.
Self-concept and sociometrical position in children with learning disabilities
Keywords: specifické poruchy učení; dyslexie; self-koncept; sociometrická pozice ve třídě; specific learning disabilities; dyslexia; self-concept; sociometric position in the class