Spokojenost rodiček s ošetřovatelskou péčí v okresní nemocnici Jindřichův Hradec - Peroutková, Anna (Jihočeská univerzita, 2011)
Tato práce je zaměřena na spokojenost rodících žen s ošetřovatelskou péčí. Teoretická část práce je rozdělena do jedenácti kapitol a je zaměřena na teoretické základy porodnictví a ošetřovatelství, porodní asistenci a spokojenost pacientů. Výzkumná část je zaměřena na spokojenost rodiček s ošetřovatelskou péčí na porodních sálech v Nemocnici Jindřichův Hradec, a.s. Pro vypracování práce byly stanoveny tři cíle. Cíl č. 1: Zjistit, zda jsou rodičky spokojeny s ošetřovatelskou péčí na porodních sálech. Cíl č. 2: Zjistit, zda jsou rodičky spokojeny s vybavením porodních sálů. Cíl č. 3: Zjistit, jaký prvek hodnotí rodičky v průběhu porodu jako nejdůležitější. Pro výzkumné šetření byla zvolena metoda kvantitativního výzkumu. Sběr dat byl proveden technikou anonymních dotazníků. Výzkumný vzorek tvořilo 82 žen po spontánním porodu. Prostřednictvím šetření byly ověřovány následující pracovní hypotézy. H 1: Rodičky jsou spokojeny s ošetřovatelskou péčí na porodních sálech. H 2. Rodičky jsou spokojeny s vybavením porodních sálů. H 3: Rodičky v průběhu porodu upřednostňují empatický přístup porodních asistentek. Na základě výsledků šetření, lze konstatovat, že se všechny tři hypotézy potvrdily a všechny tři cíle byly splněny. Spokojenost pacientů patří mezi nejdůležitější ukazatele kvality zdravotnických služeb. Výsledky zjišťování úrovně spokojenosti pacientů jsou nenahraditelným zdrojem podnětů pro zlepšování kvality péče. Informace z této práce mohou být zajímavé a motivující pro všechny zdravotnické profese, ať lékařské či nelékařské, které se podílí na zdravotnické a ošetřovatelské péči o rodící ženy. Výstupem tohoto šetření je informační brožura porodnického oddělení Nemocnice Jindřichův Hradec pro nastávající maminky.
Satisfaction of Women in Labour with Nursing care Provided in the district Hospital Jindřichův Hradec.
Keywords: Bolest; Ošetřovatelská péče; Porod; Porodní asistentka; Spokojenost; Pain; Nursing care; Childbirth; Midwife; Satisfaction