Společné oddlužení manželů - Černý, Daniel (Jihočeská univerzita, 2017)
Bakalářská práce se zabývá oddlužením, které je jedním ze způsobů řešení úpadku. Oddlužení pomáhá osobám, které jsou neschopny splácet své závazky a dluhy, vyřešit jejich situaci. Osobní bankrot byl přidán do českého právního systému v roce 2008. Hlavní část práce je zaměřena na záležitost společného oddlužení manželů. Na rozdíl od ostatních individuálních řízení je unikátní v tom, že jsou dlužníci dva. Oba manželé jsou společně zodpovědní za celou výši dluhů, aniž by měli ze zákona vůči sobě posléze jakýkoli regres. Práce analyzuje současnou situaci vybraných skutečných manželů. Snaží se najít možné řešení, jak bude jejich případ vyřešen. Také analyzuje situaci, kdy se manželé rozvedou, budou mít další dítě či ztratí práci, co vše se tím ve vztahu ke společnému oddlužení manželů změní. V poslední části práce se nachází návod, jak jednoduše vyplnit návrh na povolení společného oddlužení manželů.
Common Debt Relief of Spouses
Keywords: úpadek; závazky; dlužníci; společné oddlužení manželů; bankruptcy; liabilities; debtors; common debt relief of spouses