Neurofeedback a efektivnost jeho terapeutického využití - Vospělová, Tereza (Jihočeská univerzita, 2020)
Tato teoretická bakalářská práce představuje neurofeedback, vývoj jeho zkoumání a přidružené oblasti. Dále se zabývá hodnocením efektivnosti terapeutického využívání v oblastech ADHD, epilepsie, specifických poruch učení, poruch autistického spektra, úzkostných poruch, OCD, depresivních poruch, poruch spánku, posttraumatické stresové poruchy a u zvyšování výkonu. Do hodnocení zahrnuje celkem 27 studií a 2 metaanalýzy z několika odborných databází jako je PubMed, Google Scholar, EBSCO, Sciencedirect, PsycNet a ResearchGate. Zařazeny byly randomizované kontrolované studie obsahující primární empirická data (mimo 2 metaanalýzy), které byly publikovány v anglickém, českém nebo slovenském jazyce či se jejich publikace chystá. Dle dostupných výsledků nebylo možné potvrdit nejvyšší stupeň efektivity a léčba neurofeedbackem je charakterizována jako pravděpodobně efektivní. Práce shrnuje mnohé metodologické nedostatky nalezené v prostudovaných zdrojích a zdůrazňuje důležitost jejich odstranění pro budoucí výzkum, aby bylo možné nalézt a prokázat specifické působící faktory.
Neurofeedback and effectiveness of its therapeutic application
Keywords: neurofeedback; EEG biofeedback; neuroterapie; elektroencefalografie; neurofeedback; EEG biofeedback; neurotherapy; electroencephalography