Zvládání náročných situací rodičů dětí s poruchou autistického spektra - Stodolovská, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2023)
Má bakalářská práce se zaměřuje na téma zvládání náročných situací rodičů dětí s poruchou autistického spektra, mapuje jednotlivé situace, které jsou pro rodiče náročné, zjišťuje jejich strategie zvládání a též jaké formy podpory rodiče využívají. Teoretická část se věnuje klasifikaci poruch autistického spektra, příčinám a projevům autismu a jeho vývoji v jednotlivých věkových obdobích. Další oblast představuje téma dítěte s postižením v rodině a dále se blíže věnuje tématu dítěte s poruchou autistického spektra v rodině, dopady na jednotlivé členy rodiny a tématu zvládání psychické zátěže. Výzkum v praktické části byl realizován pomocí kvalitativní výzkumné strategie. Výzkumný soubor byl tvořen čtyřmi informanty, kterými byly matky dětí s poruchou autistického spektra. Ke sběru dat byly využity polostrukturované rozhovory, pro které byly předem připraveny otázky, jejichž pořadí a znění se v průběhu jednotlivých rozhovorů měnilo za účelem zjištění co největšího množství dat. Za pomoci otevřeného kódování došlo k vytvoření kategorií, které byly následně pomocí techniky vyložení karet popsány. Z rozhovorů vyplývá, že i přesto, že každé dítě s poruchou autistického spektra je jiné a ve svých projevech odlišné, náročné situace spojené s jejich výchovou jsou dle informantů značně podobné. Ze získaných dat vyplývá, že velmi náročné jsou pro rodiče dětí s PAS situace spojené s každodenními činnostmi a dále také stereotyp spojený s každodenní péčí o dítě a žádný čas pro sebe. Rodiče aktivně využívají strategie zaměřující se na zlepšení jednak jejich psychického stavu, tak i celkové pohody dítěte a tím celé rodiny. Odlehčovací služby a možnost setkávání se s ostatními rodiči jsou formy podpory, kterou rodiče aktivně vyhledávají. Zpracování tohoto tématu mi přispělo k rozšíření pohledu na oblast poruch autistického spektra, především o rozšíření znalostí o tématu zvládání náročných situací rodičů dětí s PAS. Výzkum bakalářské práce může pomoci v šíření informací o poruchách autistického spektra, poukázat na jednotlivé situace, které jsou pro rodiče náročné a přiblížit některé strategie zvládání, které rodiče využívají.
Coping with demanding situations in parents of children with ASD
Keywords: Porucha autistického spektra; autismus; zátěž; coping; strategie zvládání; rodiče; Autism spectrum disorder; autism; burden; coping; coping strategies; parents