Pěstounská péče na přechodnou dobu - Novotná, Jana (Jihočeská univerzita, 2017)
Záměrem této bakalářské práce je rozšířit povědomí o pěstounské péči na přechodnou dobu v České republice, zejména pomocí nahlédnutí do struktury jejího systému. Jak již název této práce udává, cílem je sledovat a zaznamenávat celý průběh procesu pěstounské péče na přechodnou dobu od převzetí dítěte do pěstounské rodiny po předání dítěte rodině adoptivní, případně rodině biologické. Šetření se nejvíce zaměřína celý proces předávání dítěte: navazování vztahů dítěte s rodinou, délku a způsoby návštěv mezi rodinami, utváření citových vazeb a psychickou adaptaci dítěte na změny a nové prostředí. Použitou metodou je polostrukturovaný rozhovor s pěstouny. Informace jsou zpracovány do případových studií, kdy každý případ je analyzován samostatně s konečným souhrnným zhodnocením.
Foster care for temporary period
Keywords: pěstounská péče na přechodnou dobu; dítě; pěstounská rodina; biologická rodina; sociální pracovnice; doprovodná organizace; adaptace; short term foster care; child; foster family; biological family; social worker; assistance organizations; adaptation