Faktory ovlivňující přežívání bolena dravého (Aspius aspius) a candáta obecného (Sander lucioperca) v hluboké kaňonovité nádrži - Blabolil, Petr (Jihočeská univerzita, 2012)
Změny početnosti 0+, 1+ a 2+ ročníků dvou nejvýznamnějších dravých druhů ryb - bolena dravého (Aspius aspius) a candáta obecného (Sander lucioperca) byly studovány v hluboké kaňonovité nádrži. Ke zjištění faktorů ovlivňujících přežívání byla použita dlouhá časová řada odlovů plůdkovými vlečnými sítěmi, plůdkovými a adultními zátahovými sítěmi a tenatními sítěmi. Všechny údaje byly testovány v jednoduchém lineárním modelu a zjištěné výsledky podle různých odlovných prostředků byly srovnávány.
Factors affecting survival of asp (Aspius aspius) and pikeperch (Sander lucioperca) in a deep canyon-shaped reservoir
Keywords: úmrtnost; vodní nádrž; ekologie; hydrobiologie; mortality; water dam; ecology; hydrobiology