Porovnání nejnovějších metod pro výpočty vodní eroze - Kovářová, Kristýna (Jihočeská univerzita, 2014)
Obsahem této práce je vysvětlení problematiky eroze, převážně objasnění problematiky eroze vodní. V úvodní části práce je vysvětlení vodní eroze, její příčiny a důsledky, a také možná protierozní opatření, kterými lze vodní erozi částečně potlačit nebo alespoň zmírnit její důsledky. Hlavním cílem této práce je ale porovnání dostupných metod při výpočtu vodní eroze. Jsou zde uvedeny metody výpočtu průměrného ročního odnosu zemin a následně vybrané modely, které slouží pro výpočet okamžitého odnosu zemin. Mezi metody výpočtu průměrného ročního odnosu zemin patří metody USLE a RUSLE. Pro výpočet okamžitého odnosu zemin byly do této práce vybrány pouze nejdostupnější možné modely. Závěrem práce bylo zhodnocení teoretických poznatků v konkrétním projektu pozemkových úprav. Pro jednotlivé modely okamžitého odnosu zeminy byla posouzena jejich vhodnost k danému povodí. Pro výpočet průměrného ročního odnosu zeminy bylo dosazeno do jednotlivých vzorců metody USLE, která se postupně vyvíjela, a jednotlivé výsledky byly porovnány.
Comparison of the latest methods for calculations water erosion
Keywords: vodní eroze; USLE; RUSLE; model; faktor; water erosion; USLE; RUSLE; model; factor