Recepce Walta Whitmana v české literatuře sklonku 19. století - Lískovcová, Robina (Jihočeská univerzita, 2014)
Bakalářská práce se zaměří na recepci díla Walta Whitmana v české literatuře konce 19. století, zejména u spisovatelů a kritiků řadících se k dekadenci, ale také například u F. X. Šaldy. Práce ukáže, v jakých etapách objevování Whitmana pro českou literaturu probíhalo (v úvahu vezme i první překlady) a na jaké aspekty Whitmanovy tvorby se dobová kritika zaměřovala. Autorka se pokusí doložit, o jakém druhu vlivu na dobovou literární estetiku se dá v případě Whitmana mluvit a kde je tento vliv nejpatrnější.
The Reception of Walt Whitman in Czech fin-de-siecle Literature
Keywords: Whitman; 19. stol.; česká literatura; Whitman; 19. century; czech literature