Odborné sociální poradenství v oblasti sluchového postižení jako nástroj ke zlepšení sociálního fungování - Entlicherová, Ivana (Jihočeská univerzita, 2014)
V práci vysvětluji základní pojmy v oblasti sluchového postižení. Co je pro osoby se sluchovým postižením odborné sociální poradenství a sociální fungování. Rozděluji osoby se sluchovým postižením podle ztráty sluchu. Popisuji a rozděluji kompenzační pomůcky pro tuto cílovou skupinu: komunikační bariéry (sluchadla, osobní zesilovače, zesílené telefony), dále pak informační bariéry (indukční smyčky, bezdrátová sluchátka a náhlavní sluchátka pro poslech rádia a TV) a nakonec bariéry týkající se styku s vnějším prostředím (signalizace bytového zvonku, signalizace času nebo jiných dějů). Vzhledem k rozsáhlosti této problematiky se převážně věnuji komunikační bariéře, která je z hlediska sociálního vyloučení zásadní. Na tuto komunikační bariéru navazují další výše jmenované oblasti. Zabývám se kvalitativním výzkumem, používám metodu "prostý náhodný výběr" a techniku polořízeného rozhovoru. Výzkum probíhal v Poradenském centru pro sluchově postižené v Táboře. Cílem je zjistit, jaká je skutečná pomoc lidem (uživatelům Centra) v jejich sociálním fungování a dále zjišťuji spokojenost těchto uživatelů se službami tohoto Centra. Na závěr je provedeno zhodnocení získaných údajů.
The specialized social consultancy in sphere of hearing like a implement of improvement in social function
Keywords: sociální poradenství; sociální fungování; nedoslýchaví; neslyšící; tinnitus; sluchadlo; kochleární implantát; odezírání; znakový jazyk; znakovaná čeština; simultánní přepis mluvené češtiny.; social consulting; social functioning; hearing-impaired; deaf people; tinnitus; hearing aid; cochlear implant; lip-reading; sing language; sing Czech language; simultaneous transcription of Czech language