Tvorba prezentací jako výukových materiálů pro vzdělávací oblast Člověk a svět práce - Kahovcová, Eva (Jihočeská univerzita, 2009)
Diplomová práce se zabývá vytvořením prezentací k tematickému okruhu Využití digitálních technologií ze vzdělávací oblasti Člověk a svět práce a didaktickým zpracováním tohoto tematického okruhu. Konkrétně témat Periferní zařízení počítače a Digitální fotoaparát. V teoretické části je popsána charakteristika vzdělávací oblasti Člověk a svět práce a didaktická technika potřebná k danému tématu. Dále se v teorii zabývám, jak lze využít počítač ve škole, a jak se dají zahrnout prezentace do výuky z hlediska koncepce tzv. uživatelského pojetí obsahu i výuky technických předmětů. V praktické části se pak zabývám návrhem výuky jednotlivých částí témat Periferní zařízení počítače a Digitální fotoaparát. K potřebným teoretickým znalostem jsou vytvořeny prezentace a dále je zpracovaná metodika výuky jednotlivých témat. Metodika je vytvořena tak, že navrhuje různé způsoby práce žáků a výukové materiály. Dále práce obsahuje praktické ověření části tohoto návrhu na základní škole. Práce poskytuje návod, jakým způsobem vyučovat tématický okruh Využití digitálních technologií zvláště pro studenty technické výchovy.
Design of presentations as taeching materials for educational area "Člověk a svět práce"
Keywords: prezentace; vzdělávací oblast Člověk a svět práce; digitální fotoaparát; Využití digitálních technologií; The presentations; educational program The human being and the work-world; Digital camera; The digital technologies