VÝZNAM AKTIVIT PRO SENIORY V DOMOVECH SENIORŮ - Šicnerová, Věra (Jihočeská univerzita, 2012)
Bakalářská práce s názvem VÝZNAM AKTIVIT PRO SENIORY V DOMOVECH SENIORŮ mapuje ve vybraných domovech seniorů realizované aktivity určené seniorům. V neposlední řadě ověřuje, zda jsou tyto aktivity nabízeny i seniorům imobilním. Zaměřuje se též na odborné kompetence pracovníků podílejících se na vedení sledovaných aktivit. Na základě studia dostupných zdrojů a praktických zkušeností sociálních pracovníků byly stanoveny dvě hypotézy: H1: Domnívám se, že oslovené domovy seniorů v rámci poskytovaných služeb nabízejí svým mobilním i imobilním uživatelům aktivizační činnosti. H2: Předpokládám, že tyto aktivizační činnosti realizují pracovníci s odpovídajícími kompetencemi (získanými na základě předchozího vzdělání či specializovaného výcviku). Práce mimo jiné seznamuje se změnami doprovázejícími období sénia. Přináší i nástin změn v domovech seniorů před rokem 1989 a v období následujícím. Představeny jsou formy možné aktivizace seniorů a jejich obsahové zaměření. Výzkum provedený na základě dotazníkového šetření mezi pracovníky podílejícími se na aktivizaci seniorů vypovídá o zkušenostech ze čtyř domovů seniorů z Jihočeského a Plzeňského kraje. Dotazník obsahuje celkem dvacet dva položek. Získané výsledky umožňují srovnání realizovaných aktivit seniorů v podmínkách mapovaných pracovišt, a to ať z hlediska jejich rozsahu a zaměření, tak i z hlediska personálního zabezpečení a odborných kompetencí příslušných pracovníků.
THE IMPORTANCE OF ACTIVITIES FOR SENIORS IN SENIORS' HOMES
Keywords: senior; senioři; uživatelé služeb; aktivizace; aktivizační pracovník; domov seniorů.; senior; seniors; service users; activation; activation worker; seniors´home