ŽIDOVSKÁ TÉMATIKA VE VYBRANÝCH DÍLECH ČESKÉ LITERATURY 50. A 60. LET - Navrátilová, Andrea (Jihočeská univerzita, 2019)
Diplomová práce se bude zabývat zachycením problematiky židovství za druhé světové války v české literatuře, konkrétně pak prozaickými díly na přelomu padesátých a "zlatých" šedesátých let 20. století. Práce poskytne analýzu literární tvorby pěti českých spisovatelů: povídkového souboru Ludvíka Aškenazy Psí život, novely Hany Bělohradské Bez krásy, bez límce, románu Františka Kafky Krutá léta, povídkového souboru Ladislava Fukse Mí černovlasí bratři a souboru povídek Arnošta Lustiga Démanty noci. Teoretická část práce bude specifikovat fenomén židovství v období druhé světové války a ve druhé polovině padesátých let a v letech šedesátých. V praktické části se práce bude věnovat tematice druhé světové války v literatuře a ve školské výuce, přičemž přinese rozbory vybraných děl. Práce dále bude obsahovat analýzu Rámcového vzdělávací programu a didaktickou pomůcku v podobě pracovních listů, která by měla dopomoci učitelům ve výuce, rovněž žákům pro pochopení dané problematiky a dále ve splnění požadavků Rámcového vzdělávacího programu nebo zásad didaktické interpretace.
THE JEWISH THEME IN SELECTED PARTS OF THE CZECH LITERATURE OF THE 50TH AND 60s
Keywords: válečná próza; kultura 50. - 60. let; tématika holokaustu; komparace děl; didaktické uchopení; war prose; culture of the fifties and sixties; subject matter of holocaust; writings comparison; didactic approach