Srovnání míry kanibalismu u okouna říčního a candáta obecného v prvním roce života - Svatek, Petr (Jihočeská univerzita, 2013)
Souhrn Do rybníků Bejkovna (1,33 ha) a Kamenný (1,54 ha) byly nasazeny rozplavané larvy okouna říčního o hustotě 100 ? 200 tisíc ks/ha a do rybníků Hejškův (0,88 ha) a Hadač (2,7 ha) nasazeny rozplavané larvy candáta obecného o hustotě 150 ? 300 tisíc ks/ha. Jako doplňkový zdroj dat byl vyhodnocen plůdek okouna, který byl odchycen na nádrži Bagr. Cílem experimentu bylo srovnat míru kanibalismu mezi okounem říčním a candátem obecným v prvním roce života. V rybníce Bejkovna a Kamenný se neprokázal výskyt kanibalismu, nebylo pozorováno ani rozrůstání chovaných jedinců okouna říčního. Na konci sledovaného období byla celková délka ryb v rybníce Bejkovna 50,5 ? 2,85 mm a v rybníce Kamenný dosahovaly průměrné délky 41,58 ? 1,56 mm. Průměrná rychlost růstu okounů v rybníce Bejkovna byla 0,86 mm/den a v rybníce Kamenný 0,7 mm/den. U okounů (TL = 57,2 ? 1,34 mm) odlovených na umělé nádrži Bagr také nebyl prokázán kanibalismus. U několika jedinců z této lokality byly v zažívacím traktu objeveny plotice obecné (Rutilus rutilus), které dosahovaly 46,7% celkové délky těla okounů. Na základě rozboru zažívadel byla v rybnících Hadač a Hejškův pozorována míra kanibalismu na úrovni 23%. Na počátku června byla celková délka těla ryb v rybníce Hadač 31,59 ? 3,89 mm (průměrnou rychlostí růstu 0,9 mm/den) a v rybníce Hejškův 26,83 ? 2,51 mm (průměrnou rychlostí růstu 0,77 mm/den). Na konci června byla průměrná celková délka těla ryb v rybníce Hadač 48,7 ? 10,04 mm. Na rybníce Hadač byl kanibalismus prokázán na začátku i na konci června. Poměr délky těla pozřených ryb byl u obou rybníků podobný (66,1 a 61,6 %). V rybníce Hejškův byl kanibalismus u candáta zaznamenán až v polovině září. Průměrná celková délka těla ryb zde dosahovala 140,6 ? 35,4 mm a kanibalismus byl pozorován u 23 % odlovených ryb. Poměr délky těla odlovených ryb a kořisti činil 54,9 %. Nejdůležitějším aspektem chovu okouna říčního a candáta obecného v monokulturních obsádkách je zajištění dostatečného množství přirozené potravy což platí zejména v případě candáta. Klíčová slova: Kanibalismus, candát, okoun
Comparision of rate of pike and pike perch cannibalism in first year of life
Keywords: Kanibalismus; candát; okoun; Cannibalism; pike perch; perch