Domácí násilí páchané na seniorech - Carda, Tomáš (Jihočeská univerzita, 2021)
Bakalářská práce vysvětluje čtenáři základní pojmy týkající se problematiky domácího násilí a seznamuje ho s výchozí terminologií. Jednou ze skupin, která se stává stále častěji obětí domácího násilí, jsou senioři. Vzhledem k určitým charakteristikám života ve stáří jako je sociální izolace, závislost na druhých, či nepříznivé socioekonomické faktory představují velmi zranitelnou skupinu. Cílem práce bude v teoretické části popsat a analyzovat fenomén násilí na seniorech, ukázat jeho příčiny, seznámit s možnostmi řešení a způsoby prevence. V praktické části práce bude zjišťovat, v jaké míře a formě je v současné době pácháno domácí násilí na seniorech ve vybraném domově důchodců pro seniory. Pro naplnění cílů bude u seniorů žijících v rezidenčním zařízení použita metoda dotazníkového šetření, na jejímž základě budou následně zjištěny odpovědi, které budou vyhodnoceny a interpretovány.
Domestic violence against seniors
Keywords: Domácí násilí; senior; pachatel; prevence; Domestic violence; senior; offender; preventiv