Ženy ve Vězeňské službě České republiky - Duchková, Helena (Jihočeská univerzita, 2007)
Vězeňská služba ČR má za sebou období přechodu od totalitního k humanitnímu pojetí výkonu trestu a vazby. Hlavním cílem nové filosofie zacházení s vězni je dosažení pozitivní změny odsouzeného, tak aby byl v budoucnu připraven žít v souladu se zákony naší země. V rámci této přeměny dochází ke zvyšování podílu odborných pracovníků Vězeňské služby ČR a to nejen mužů ale také žen.Tato diplomová práce zkoumá a poskytuje odpovědi týkající se právě působení žen v českém vězeňství. Prioritním cílem se stal monitoring působení žen v jednotlivých věznicích, zkoumání jejich pracovních rizik a přínosů práce. Pro ověření hypotéz autorka zvolila kombinaci kvalitativního a kvantitativního výzkumu.
Women in the Prison Service of the Czech Republic
Keywords: humanizace; Vězeňská služba ČR; vězeňský personál; vězeňství; zacházení s vězni; zaměstnání; žena; humanization; the Prison Service of the Czech Republic; expert workers in the Prison service; penal system; treating prisoners; work; woman