Vliv rodiny na utváření zdravého životního stylu dítěte s ohledem na geografické a generační faktory - Jiřincová, Dagmar (Jihočeská univerzita, 2015)
Teoretická část práce seznamuje s hodnotou zdraví, se zdravým životním stylem, vývojovými etapami dětství, s významem rodiny pro dítě. Představuje význam životosprávy a zdravých stravovacích návyků v rodině, aktivního pohybu dětí, společného trávení volného času dětí s rodiči jako prevenci nemoci dětí a užívání drog. Uvádí výsledky výzkumné studie HBSC Health Behaviour in School- aged Children. Praktická část práce prezentuje použitou výzkumnou dotazníkovou metodu. Obsahuje statistické vyhodnocení získaných dat, jejich porovnání vzhledem k věku rodičů a místu bydliště rodin dotazovaných dětí. Odhaluje aktuální stav vlivů v rodinách na utvářející se životní styl dětí ve zkoumaných lokalitách v České republice.
The influence of a family in foming healthy lifestyle of a child with regard to geographical and generational factors
Keywords: Klíčová slova: zdraví; zdravý životní styl; dětství; rodina; životospráva dětí; výživa dětí; pohybová aktivita dětí; volný čas dětí; Keywords: health; healthy lifestyle; childhood; family; children´s lifestyle; child nutrition; physical activity of children; children's free time