Úroveň slovní zásoby u žáků na začátku 1 tř. základní školy - Kučerová, Milena (Jihočeská univerzita, 2009)
V diplomové práci zjišťuji úroveň slovní zásoby u žáků 1. třídy základní školy. Definuji řeč a pojednávám o vývoji řeči v jednotlivých věkových obdobích. Zabývám se způsoby, kterými lze vyšetřovat komunikační schopnosti u žáka při vstupu do 1. třídy. Zmiňuji se o jednotlivých jazykových rovinách, pomocí nichž se sleduje řečová produkce. Sleduji vliv sociálního prostředí na vývoj řeči u dítěte. V další části mé práce zjišťuji pomocí dějového obrázku úroveň slovní zásoby a dovednost dětí vypravovat o daném obrázku. Pomocí testu Jaroslava Jiráska zkoumám úroveň verbálního myšlení u žáků na začátku 1. ročníku základní školy.
The level of vocabulary among first-year primary school pupils
Keywords: Řeč; vývojová stádia řeči; vyšetření řečové produkce; vliv sociálního prostředí na vývoj řeči; cíl výzkumné sondy; diskuse.