Pohledávky v konkrétní obchodní společnosti - Padělková, Olga (Jihočeská univerzita, 2009)
Cílem diplomové práce je charakteristika jednotlivích druhů pohledávek včetně jejich řízení, účtování a daňového dopadu v konkrétní obchodní společnosti. Z důvodu zajištění přehlednosti je práce rozdělena do několika samostatných kapitol, které na sebe navazují a vzájemně se doplňují. V první části je stručně charakterizována vybraná obchodní společnost podnikající v oblasti výroby a obchodu. Druhá část se týká účtování pohledávek včetně daňových aspektů. Je zaměřena především na účetní případy, které se ve společnosti účtují odlišně, než jak je uvedeno v teoretické části diplomové práce, nebo které se zde vyskytují navíc. Z daňových aspektů je zmíněno nejen jejich účtování, ale také způsob a výše tvorby opravných položek k pohledávkám a odpisů pohledávek po lhůtě splatnosti. Je zde uveden i jejich vliv na výsledek hospodaření a na daňový základ pro zjištění daně z příjmů právnických osob za rok 2008. Další část práce se věnuje řízení pohledávek. Nejprve je provedena finanční analýza pohledávek, časový test a Markovova analýza. Následně je popsán stávající systém řízení pohledávek, týkající se obchodních podmínek, využívání informací o odběratelích, zajišťovacích instrumentů a vymáhání pohledávek.
Debts in a concrete business company
Keywords: pohledávka; účtování pohledávek; opravné položky k pohledávkám; odpisy pohledávek; řízení pohledávek; finanční analýza pohledávek; časový test; Markovova analýza; zajišťovací instrumenty; vymáhání pohledávek; debt; debts posting; adjusting items to overdue outstanding debts; write-off; debts control; financial analysis of debts; time test; Marko analysis; safety instruments; recovery of debts