Vliv obratlovců na obnovu smrkových a jeřábových porostů v přirozených smrčinách Krkonoš - Síčová, Petra (Jihočeská univerzita, 2008)
Vliv zvěře má nejen v lesnictví velký význam. Dříve množství zvěře reagovalo na populační křivky velkých šelem. Od té doby, kdy populace zvěře musí regulovat člověk, musí dokazovat, jak která populace je velká, a která hustota zvěře vyhovuje zrovna místním podmínkám. Cílem práce bylo zjistit vliv obratlovců na obnovu a růst semenáčků jeřábu ptačího (Sorbus aucuparia) a smrku ztepilého (Picea abies). Výzkum, který byl prováděn autorem ve vegetačním období 2007, zahrnoval terénní práce na čtyřech trvalých výzkumných plochách a jednom transektu v Krkonoších. Práce zahrnovala sledování pobytových znamení obratlovců, schématické nákresy letorostů experimentálních sazenicích smrku ztepilého (Picea abies) a měření přirozené obnovy jeřábu ptačího (Sorbus aucuparia). Bylo zjištěno, že se stavy jelení zvěře v posledních letech zvyšují a její vliv na obnovu je tak výraznější. Velký vliv na obnovu jeřábu má mimo jiné také nadmořská výška a klimatické podmínky, které s ní souvisí. Z důvodu zvyšujících se stavů jelení zvěře na chráněném území Krkonoš a nutnosti její regulace, by měl být vliv zvěře na lesní ekosystémy nadále sledován.
Influence of vertebrates on recovery spruce and rowan growth in natural spruce forest of Krkonoše
Keywords: jelení zvěř; okus; trvalá výzkumná plocha - TVP; hustota zvěře; red deer; browsing; lasting research area - LRA; animal density