Vnímání smrti romskými dětmi mladšího školního věku - Kaňková, Tereza (Jihočeská univerzita, 2011)
Název práce: Vnímání smrti romskými dětmi mladšího školního věku. Tato bakalářská práce se zabývá otázkami vnímání smrti, posmrtného života a pohřebních rituálů romskými dětmi mladšího školního věku. Teoretická část práce popisuje, jak je všeobecně vnímána smrt člověka a jak na smrt nahlíží děti a dospělí. Dále práce charakterizuje romskou kulturu a vnímáním smrti a posmrtného života Romy. Cílem bakalářské práce bylo identifikovat vnímání smrti a posmrtného života romskými dětmi mladšího školního věku. V praktické části bakalářské práce je použita kvalitativní strategie výzkumu, která byla realizována pomocí techniky polostrukturovaného rozhovoru, doplněného o kresebné techniky, které však sloužily pro navázání kontaktu s respondentem/tkou, nikoli pro analýzu. Výzkum byl uskutečněn v prostředí nízkoprahového zařízení V.I.P. Městské charity České Budějovice. Cílový soubor představovalo deset romských dětí ve věku od šesti do dvanácti let. Na základě výsledků získaných v průběhu vlastního výzkumu lze říci, že romské děti nemají jednotnou představu o smrti a posmrtném životě. Ačkoli věří v existenci nebe a pekla, je jejich představa odlišná a roztříštěná (od pozitivního pojetí pekla po víru pouze v nebe nebo pouze v peklo). Víra v reinkarnaci se u respondentů nevyskytuje. Smrt je vnímána jako personifikovaná, někdy splývá s představou Boha či je vnímána naturalisticky jako důsledek nemoci a stáří. Duše je chápána rovněž individuálně, někteří respondenti v ni nevěří vůbec, jiní věří, že duše je dobro a mají ji pouze hodní lidé, pro jiné je synonymem srdce. Respondenti připouští návštěvy mrtvých v životech živých. Romové při posledním rozloučení s nebožtíkem užívají rituálů, které se liší od většinové společnosti a které dětští respondenti popsali, ačkoli ne všichni se účastnili pohřbu. Výsledky práce mohou být využity sociálními pracovníky, kteří se věnují práci s romskými dětmi a mládeží. Pohřeb značně ovlivňuje chod života Romů a je nutné, aby sociální pracovníci o této události a zvyklostech s ní spojených, měli dostatečné informace.
Perception of death in the eyes of young gipsy children
Keywords: Smrt; Romové; romské děti mladšího školního věku; posmrtný život; vnímání smrti dětmi; Death; Roma; Roma children of school age; life after death; concept of death children