Historie tělesné výchovy a sportu v Českém Krumlově - Kučera, Kryštof (Jihočeská univerzita, 2019)
Práce pojednává o historii a současné situaci v tělesné výchově a sportu v Českém Krumlově. Především pak o vývoji jednotlivých tělovýchovných spolků a průběhu jejich činnosti od počátků až do současnosti. Vývoj sportu ve zvolené oblasti je řazen do dílčích etap podle významných milníků historického vývoje naší země. V práci se věnuji všem významným odvětvím sportu v Českém Krumlově. Sportovní oddíly jsou v prvních dvou kapitolách chronologicky řazeny do jednotlivých etap dle období jejich vzniku. Druhé dvě kapitoly řadí jednotlivá odvětví dle jejich významu ve městě. První období mapuje počátek organizované sportovní činnosti na území města, známé z dochovaných materiálů a je datováno do roku 1918, tedy do konce první světové války. Dalším obdobím jsou léta meziválečná, až po konec druhé světové války. Třetí etapa začíná v roce 1945 a končí revolučním rokem 1989. Poslední, a tedy čtvrtá část se věnuje nejnovějším sportovním dějinám od roku 1989 po současnost. Nejstarší informace byly čerpány z dochovaných kronik, archivních materiálů jednotlivých sportovních oddílů, literatury a dobových novinových článků. Informace ze třetí a čtvrté etapy jsou doplněny zajímavostmi z rozhovorů s pamětníky o zakládání tělovýchovných oddílů a dílčích sportovních událostech.
The History of Physical Education and Sport in Český Krumlov
Keywords: Český Krumlov; fotbal; historie; lední hokej; Sokol; sport; tenis; tělesná výchova; Czech Krumlov; fotbal; history; ice hockey; Sokol; sports; tenis; physical education