Vliv lokalit na kvalitativní parametry hybridních odrůd chmele - Klíma, Lukáš (Jihočeská univerzita, 2007)
V rámci diplomové práce se hodnotil vliv lokalit na kvalitativní parametry nových odrůd chmele a porovnání těchto odrůd se staršími odrůdami stejného typu. Vzorky byly odebrány ze 4 lokalit v Žatecké oblasti ( Blšany, Stekník, Ročov, Nesuchyně ), kde jsou polní pokusy založeny od roku 1999. Hodnoceny byly dvě aromatické odrůdy nšl. 4353(Harmonie) registrována v roce 2004 s odrůdou Sládek a dvě vysokoobsažné odrůdy nšl. 4527(registrace 2006) a Agnus. Každá odrůda byla popsána dle klasifikátoru chmele. V letech 2004 - 2006 byly odebrány směsné vzorky od všech odrůd z jednotlivých lokalit, u kterých byl hodnocen obsah a složení chmelových pryskyřic, obsah a složení chmelových silic, dále byly provedeny organoleptické bonitace, u kterých jsem se zaměřil především na hodnocení vůně. Posledním bodem diplomové práce bylo vyhodnocení výsledků degustací pokusných piv v pokusném pivovárku Chmelařského institutu Žatec.
Influence of a Locality on Qualitative Parameters of Hybrid Hop Varieties