Studie antimikrobiálního účinku včelího jedu na druhy borelie z komplexu B. burgdorferi sensu lato: izolace genu kódujícího antimikrobiální peptid melitin z jedové žlázy včely medonosné (Apis mellifera) - Davidová, Marie (Jihočeská univerzita, 2016)
Výskyt nemocí přenášených klíšťaty se v průběhu několika posledních let rapidně zvýšil. Kontrola klíšťat - patogenů je z hlediska nedostatku vakcín proti nim velmi komplikovaná. Vznik bakteriálních kmenů, které jsou rezistentní vůči běžně používaným antibiotikům se stává závažným předmětem veřejného zájmu. Objevení nových tříd antimikrobiálních peptidů se stalo vzhledem k jejich účinnosti proti nemoci způsobené těmito patogeny předmětem nového výzkumu. Mezi důležitými kandidáty je melitin z včelího jedu. Cílem této studie bylo zjistit účinnost celého včelího jedu na spirochéty Lymské boreliozy. Byla určena minimální koncentrace jedu, která inhibovala růst borelií. Gen kódující melitin byl izolován z včelí jedové žlázy a rekombinantní melitin byl produkován v bakteriálním expresním systému. Byl studován vliv rekombinantního melitinu na živou kulturu borelií.
Study of antimicrobial effect of bee venom on borrelia species from B. burgdorferi sensu lato complex: isolation of gene encoding antimicrobial melittin peptide from venom gland of honey bee (Apis mellifera
Keywords: Včela medonosná; včelí jed; melitin; izolace; gen; Lymská borelioza; spirochéty; \kur{B. burgdorferi} sensu lato; jedová žláza; antimikrobiální účinek; \kur{Apis mellifera}; bee venom; melittin; isolation; gene; Lyme disease; spirochetes; \kur{B. burgdorferi} sensu lato; gland of venom; antimicrobial effect