Podpora přítomnosti otce u porodu ze strany porodní asistentky - Mašková, Jana (Jihočeská univerzita, 2012)
Tématem bakalářské práce je Podpora přítomnosti otce u porodu ze strany porodní asistentky. Práce je rozdělena na dvě části, část teoretickou a část praktickou. Teoretická část je zaměřena na roli otce v těhotenství i v průběhu porodního děje, na péči porodní asistentky během porodu i na pohledy laiků a odborníků na přítomnost otce u porodu. Přítomnost otce u porodního děje, v dnešní době zcela běžná věc, nebyla odedávna samozřejmostí, i přesto je možné setkat se s různými pohledy. Prvním cílem výzkumného šetření bylo zjistit názor porodních asistentek na přítomnost otce u porodu a jakým způsobem přítomné otce podporují. Druhým cílem bylo zjistit, jak byli otcové spokojeni s podporou porodní asistentky. K dosažení těchto cílů bylo zvoleno kvalitativní výzkumné šetření metodou polostrukturovaných rozhovorů. Výzkumný vzorek tvořilo osm porodních asistentek z porodnice Nemocnice Třebíč, p.o. a jedenáct náhodně vybraných partnerů/otců, jež byli v této porodnici porodu přítomni. Získané údaje byly z rozhovorů zpracovány kvalitativní analýzou. Bylo zjištěno, že porodní asistentky měly kladný vztah k přítomnosti otce/partnera porodního děje a lépe se jim spolupracovalo s otci/partnery, kteří nebyli k přítomnosti nikým a ničím donuceni. Podporu pro přítomné otce/partnery vyjadřovaly porodní asistentky tím, že komunikovaly s oběma nastávajícími rodiči a snažily se partnery zapojit do průběhu porodu, ale nenutily jej. Otcové/partneři uváděli, že si nepřipadali na obtíž, ale byli součástí týmu. S podporou porodní asistentky byla většina dotazovaných partnerů rodiček spokojena. Pouze jeden z partnerů podporu nepotřeboval, vyžadoval jí jen ke své partnerce. Dva z dotazovaných partnerů rodiček podporu ze strany porodní asistentky nepociťovali. Výsledky výzkumného šetření bakalářské práce by bylo možné využít jako informační materiál pro porodní asistentky pracující na porodním sále či pro studentky studující tento obor i pro nastávající otce.
The support of the presence of a father throughout a birth from midwives point of view
Keywords: otec u porodu; podpora; porod; porodní asistentka; předporodní kurz; father at birth; support; childbirth; midwife; antenatal classes