Hibernace larev žab: výskyt, příčiny a důsledky - Nowak, Rudolf (Jihočeská univerzita, 2017)
Tato bakalářská práce pojednává o hibernaci obojživelníků a konkretizuje její průběh v jednotlivých larválních stádiích. Popisuje faktory, které hibernaci podmiňují a důvody, které ji způsobují. U živočichů obecně platí, že těmi hlavními, které mají na hibernaci značný vliv, jsou teplota a nedostatek potravy, díky nimž jsou živočichové nuceni zpomalit svůj metabolismus a přežít jen ze svých zásobních látek. Před zamrznutím se v teplotách pod bodem mrazu obojživelníci "brání" koncentrováním kryogenních sloučenin, krystalizací vody v extracelulárních prostorech a zachováním kapalné cytoplazmy uvnitř buněk. Hibernace pulců je závislá na délce sezóny, která se zkracuje s rostoucí nadmořskou výškou a zeměpisnou šířkou, společně s klesající teplotou. Je to částečně kvůli hormonům štítné žlázy, které řídí metamorfózu, neboť štítná žláza zpomaluje svou funkci s klesající teplotou. Dalším podmětem pro hibernaci pulců je nedostatek potravy, bez které nemá možnost růst a vyvíjet se. Přezimování pulců rozdělujeme na obligátní a fakultativní. Metamorfóza po hibernaci přináší ve vhodném prostředí nižší riziko mortality během zimy a zajistí větší velikost jedince v následujícím roce.
Hibernation of frog larvae: occurrence, causes and consequences
Keywords: hibernace pulců; přezimování; obojživelníci; morfologické a fyziologické změny; dormancy of polliwogs; hibernation; amphibians; morphological and physiological changes