Fermentované masné výrobky jako potenciální zdroj Encephalitozoon cuniculi - Vecková, Tereza (Jihočeská univerzita, 2018)
Cílem této práce bylo zjistit výskyt a prevalenci Encephalitozoon cuniculi ve vepřovém mase a vyhodnotit účinek fermentace při výrobě salámů na infekčnost E. cuniculi pro imunodeficitní (SCID) a imunokompetentní (BALB/c a C57BL/6) myši. Pomocí nested PCR byla detekovaná DNA E. cuniculi genotyp II ve vzorcích masa dvou poražených prasat z 50 testovaných jatečních těl v množství od 60 do 250 spór na 1 g masa. Za experimentálních podmínek, spóry E. cuniculi genotyp II (3000 spór v 1 g) zůstávají životaschopné v salámech ošetřených fermentací při teplotě 24 °C po dobu 48 hodin a jsou schopné vyvolat infekci u laboratorních zvířat minimálně dva týdny po fermentaci Na základě zjištěných výsledků, by měly být fermentované masné výrobky považovány za potenciální zdroj infekce E. cuniculi u lidí.
Risk assessment of Encephalitozoon cuniculi infection acquired from fermented meat products
Keywords: Microsporidie; Encephalitozoon cuniculi; infekce; prevalence; vepřové; masné výrobky; fermentace.; Microsporidia; Encephalitozoon cuniculi; infection; prevalence; pork; meat products; fermentation.