Jak učit o době komunismu v Československu? Srovnání výchovně-vzdělávacích programů pro výuku o komunismu pro ZŠ v předmětu Výchova k občanství. - Škubalová, Eva (Jihočeská univerzita, 2011)
Tato diplomová práce se zabývá tématem Srovnání výchovně-vzdělávacích programů pro výuku o komunismu pro ZŠ v předmětu Výchova k občanství. Obsah práce je zaměřen na možný průběh výuky o době socialismu v bývalém Československu, ve vzdělávací oblasti Člověk a společnost, tedy v předmětech Výchova k občanství, Dějepis, na druhém stupni ZŠ. V teoretické části práce rozebírá názory MŠMT ČR na efektivní změny ve výuce a vysoký nárůst využívání orální historie. Orální historie je hlavní náplní programů a projektů, které vznikly převážně hlavně proto, aby přiblížily období socialismu nejširší veřejnosti. Hlavním cílem této práce je srovnání výchovně-vzdělávacích programů, které pro širokou veřejnost připravily neziskové organizace, mnohé z nich mají rozsáhlou prezentaci i na internetových stránkách. Praktická část se tedy zabývá jejich srovnáním kmparativní metodou, dále didaktickou analýzou publikací, které byly k této příležitosti vydány. Podkladem pro srovnání byly publikace organizací Člověk v tísni, Opona, Post Bellum, nebo internetové projekty Totalita.cz, Moderni-dejiny.cz atd. V závěrečné didaktické analýze tištěných publikací ani jedna nepřesáhla 50% úspěšnosti. Nejlépe však vyšly publikace společnosti Člověk v tísni z projektu Příběhy bezpráví a kniha Abeceda komunismu, kterou napsali novináři MF DNES a vydalo nakladatelství Host.
How to teach about commnism in Czechoslovakia? The Comparison of Educational Programs for Teaching about Communism at elementary schools in the subject called Education to Citizenhood.
Keywords: výuka o komunismu; komunismus; vzdělávací programy; výuka k občanství; orální historie; Československo mezi lety 1948-1989; teaching about communism; communism; educational programs; Education to Citizenhood; oral history; Czecholovakia between 1948-1989