Produkce biomasy a semen konopí setého (Cannabis sativa) pěstovaného v ekologickém systému hospodaření - Kašpar, Jan (Jihočeská univerzita, 2019)
Konopí seté je významná olejnopřadná rostlina, která opět nachází své uplatnění, a to především díky své téměř stoprocentní biodegradabilitě, mnohostrannému využití, ale též kvůli specifickým vlastnostem. Cílem této práce bylo zhodnotit vliv odrůdy konopí setého na produkci a možností jeho pěstování v ekologickém systému hospodaření při různých směrech jeho využití. U pěti odrůd konopí (Futura 75, Carmagnola, KC Zuzana, KC Virtus, Felina 32) pěstovaných v ekologickém systému hospodaření v oblasti Velharticka byla hodnocena hustota a zdravotního stavu porostu, výška a průměr rostlin, výnos vlákna, pazdeří, nažek i celkové biomasy. Pěstování konopí setého v ekologickém režimu lze doporučit, protože dosáhlo podobných výnosů jako je průměrně dosahováno v konvenčním systému hospodaření v ČR. Pro kombinovanou produkci biomasy a nažek či květenství lze doporučit zejména odrůdu KC Virtus a Felinu 32, která vykázala i nadprůměrný výnos nažek a květenství. Nejvyšší produkce vlákna a pazdeří dosáhla odrůda KC Virtus, u vlákna činil výnos 2,8 t/ha a u pazdeří 8,3 t/ha.
Biomass and seeds production of hemp (Cannabis sativa) grown in organic farming
Keywords: výnos; biomasa; květenství; nažky; vlákno; pazdeří; yield; biomass; inflorescence; achenes; fibre; hemp hurds