Gambler v rodině - Knorová, Vanda (Jihočeská univerzita, 2022)
Diplomová práce se zabývá tématem gamblerství, s konkrétním zaměřením na problematiku gamblerství v rodině. Zaměřuje se na rodinné příslušníky a zkoumá fenomén gamblerství z pohledu rodiny - analyzuje jeho vliv na jednotlivé členy rodiny a zkoumá, zda je tento vliv v různých rodinách totožný, nebo se liší. Hlavním cílem diplomové práce je prozkoumat gamblerství z více úhlů pohledu, vliv působení jednotlivých zúčastněných složek na úspěšné vyléčení patologického hráčství, a to z pohledu rodiny (dominantní perspektiva), z pohledu společnosti a z pohledu pomáhající organizace. Nejprve je zkoumaný problém popsán z teoretického hlediska, a následně je realizován kvalitativní výzkum, ve kterém je zkoumaný problém hlouběji analyzován. Hlavní metodou použitou v empirické částí je kvalitativní výzkum, ve kterém je prostřednictvím výzkumného nástroje - polostrukturovaného rozhovoru - prozkoumán vliv výše uvedených složek na patologického hráče a jeho léčebný proces. Pro ucelenější obraz diplomové práce jsou doplněny kazuistiky - případové studie zaměřující se na jednotlivé případy gamblerů a sloužící jako srovnání pro podobné případy.
Gambler in the family
Keywords: gambling; rodina; patologické hráčství; hazard; závislost; rodinná terapie; prevence; škola; společnost; pomáhající organizace; relaps; Anonymní Gambleři; kvalitativní výzkum; rozhovor; polostrukturovaný rozhovor; gambling; family; pathological gambling; hazard; addiction; family therapy; prevention; school; society; helping organization; relapse; Gamblers Anonymous; qualitative research; interview; semi-structured interview