BEZPEČNOST JAKO JEDEN Z PRINCIPŮ MODERNÍHO VĚZEŇSTVÍ - Klozarová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2009)
Osa moderního vězeňství je tvořena třemi principy. Jedním z nich je princip bezpečnosti. Bezpečnost je v penologii chápána jak z pohledu veřejnosti, tak z hlediska vězeňského personálu, ale i samotných vězňů. Vývoj vězeňství, jeho celková kulturní úroveň a materiální podmínky jsou odrazem vývoje kulturní a ekonomické úrovně celé společnosti. Způsob zacházení s pachateli trestných činů vyjadřuje i vztah společnosti a státu k jedinci a postoj k občanským právům a svobodám. Práce se skládá ze dvou základních částí. Z části teoretické, ve které jsou shromážděny podklady s vězeňskou problematikou, která souvisí přímo s bezpečností ve věznicích. Je zde zmíněna problematika současného vězeňství - přeplněnost věznic, nízká zaměstnanost vězňů, nevyhovující prostory, vybavenost technikou, ale také profesní a osobní předpoklady zaměstnanců ve věznicích. Dále z části praktické - výzkumné, ve které je podrobně popsán provedený kvalitativní výzkum. Tento byl prováděn metodou terénního šetření, technikou polostandardizovaných rozhovorů v Českých Budějovicích se zástupci veřejnosti, vězeňské služby a vězni. Rozhovory směřovaly k cíli práce - zjistit podrobnosti penitenciární bezpečnosti. Práce je výzkumnou sondou ve zmíněném penologickém problému. Výsledky a závěry mohou posloužit jako podněty k dalšímu, rozsáhlejšímu a hlubšímu výzkumu na celém území České republiky.
SECURITY AS ONE PRINCIPLE OF MODERN PRISON SERVICE
Keywords: bezpečnost; humanizace; Vězeňská služba ČR; veřejnost; obvinění a odsouzení; vězeňství; security; humanization; Czech prison service; public; charge and damnation; prison service