Historische und Ökonomische Aspekte für die Entwicklung der erfolgreichsten und wichtigsten deutschen Firmen auf dem tschechischen Markt nach 1989 - Fürstová, Andrea (Jihočeská univerzita, 2015)
Tato bakalářská práce se zabývá těmi nejdůležitějšími historickými a ekonomickými aspekty pro vstup a následný vývoj několika nejúspěšnějších německých firem v České republice po Sametové revoluci 1989. Práce je rozdělena do historické, ekonomické a praktické části. V historické části se bude věnovat vzniku některých významných ekonomických, technických a akademických skupin v tehdejším Československu. Hlavní důraz bude kladen na připomenutí si Sametové revoluce v roce 1989. Ekonomická část práce se bude zabývat problematikou ekonomických reforem a jejími přípravami. V praktické části se zaměří na postavení Spolkové republiky Německa na světovém trhu a na její přímé zahraniční investice na tuzemský trh. V úplném závěru se práce bude zabývat šesti nejúspěšnějšími německými firmami a jejich postavením na českém trhu.
The historical and economic aspects for the development of the most successful and important German companies on the Czech market after 1989
Keywords: Sametová revoluce 1989; Ekonomická reforma; Otevření českého trhu; Přímé zahraniční investice Spolkové republiky Německo; RWE Supply & Trading CZ a.s.; Bosch Group ČR; Siemens s.r.o.; STRABAG a.s.; Linde Gas a.s.; HOCHTIEF CZ a.s.; Velvet Revolution 1989; The economic reform; Opening of the Czech market; Direct German investments on the Czech market; RWE Supply & Trading CZ a.s.; Bosch Group ČR; Siemens s.r.o.; STRABAG a.s.; Linde Gas a.s.; HOCHTIEF CZ a.s.