Bezdomovectví jako historicky vzniklý fenomén a jeho aktuální stav (možné zdravotní a sociální podmínky jeho existence). - Dvořáková, Adéla Anděla (Jihočeská univerzita, 2023)
Bakalářská práce se zaměřuje téma bezdomovectví. Cílem bakalářské práce je zmapovat aktuální situaci a zjistit příčiny bezdomovectví v Českých Budějovicích. Toto téma chci zkoumat z pohledu strany bezdomovců a z pohledu strany organizací, které se v tomto městě této problematice věnují. Teoretická část bakalářské práce se rozděluje na dvě části. První část je věnována nástinu geneze bezdomovectví od prvního výskytu tohoto fenoménu až po aktuální stav v dnešním světě. V druhé části teoretické práce se věnuji obecnému popisu bezdomovectví a služeb, které se na řešení tohoto problému podílejí. Ve výzkumné části byl zvolen přístup kvalitativní, data byla získávána metodou dotazování s využitím techniky polostrukturovaného rozhovoru. Rozhovory byly prováděny se sociálními pracovníky v pěti pomáhajících organizacích a s celkem šesti osobami bez přístřeší. Z výsledků výzkumu byla zblízka zmapována současná situace bezdomovectví a jeho příčiny v Českých Budějovicích. Výzkum přinesl ucelený pohled na problematiku bezdomovectví a umožňuje porozumění způsobům, jakým organizace na fenomén bezdomovectví pohlížejí a jakým způsobem zlepšují kvalitu života těchto osob. Tato bakalářská práce může prohloubit povědomí o této problematice a podpořit diskuzi o jejím možném řešení. Analyzování tohoto sociálního problému může pomoci pracovníkům v institucích a organizujících k lepšímu pochopení této situace a vylepšení své profesní strategie. Dále může poskytnout informace o potřebách a zkušenostech osob bez přístřeší a pomoci jim tak zlepšit svou situaci. Tato bakalářská práce také může být užitečná pro další výzkum a studii v této oblasti.
Homelessness as a historically created phenomenon and current state of homelessness (possible health and social conditions of existence).
Keywords: Bezdomovec; bezdomovectví; osoba bez přístřeší; tulák; organizace; aktuální stav; Homeless person; homelessness; person without shelter; vagant; organization; current situation