Zkušenosti pěstounů a poručníků se zajišťováním povinného kontaktu dítěte s jeho původní rodinou - Hloucalová, Irena (Jihočeská univerzita, 2016)
Tato bakalářská práce popisuje skutečnosti, které provázejí pěstounskou péči a poručnictví, přičemž důraz je kladen na zákonnou povinnost zajišťovat kontakt dítěte s jeho původní biologickou rodinou.Teoretická část práce začíná historickými mezníky náhradní rodinné péče ve světě i u nás. Poté nastiňuji stav v současnosti. Popisuji instituce zabývající se náhradní rodinnou péčí. Praktická část této bakalářské práce je zpracována kvalitativní metodou pomocí polostrukturovaných rozhovorů s pěstouny a poručníky. Vytvořila jsem výčet nejčastěji zmiňovaných základních potřeb pěstounů a poručníků i dětí v pěstounské péči a názorů pěstounů a poručníků týkajících se zmiňované oblasti. Tato práce by mohla být využita jako materiál pro práci intervenčních center náhradní rodinné péče i pro další odborníky zabývající se touto oblastí náhradní rodinné péče, popřípadě jako inspirační a motivující materiál pro žadatele o náhradní rodinnou péči.
Experience of Foster Parents and Guardians with Ensuring of Obligatory Contact of a Child with His/Her Original Family
Keywords: funkce rodiny; kontakt s biologickou rodinou; náhradní rodinná péče; OSPOD; pěstoun; pěstounská péče; poručník; potřeby dítěte; práva dítěte; sociálně-právní ochrana dětí;; function of a family; contact with a biological family; foster family care; OSPOD (= Social-Legal Children Protection Body); foster parent; foster care; guardian; child´s needs; child´s rights; social-legal protection of children.