Kvalita potravinářské pšenice v jižních Čechách - Machovcová, Dana (Jihočeská univerzita, 2013)
Kvalita potravinářské pšenice je ve zvoleném podniku hodnocena každoročně u všech dodávek ze zemědělské prvovýroby. V letech 2008 - 2012 byly stanoveny jednotlivé parametry u souborů o velikosti 42 - 222 vzorků, s výjimkou roku 2009, kdy byla do pšenice potravinářské technologicky zatříděna pouze jedna dodávka. Celostátní sledování kvality potravinářské pšenice je prováděno v Zemědělském výzkumném ústavu Kroměříž, s. r. o. a Agrotestu fyto, s. r. o. Je spolufinancováno MZe v rámci funkčního úkolu, který navazuje na projekt MZe ČR č. QG50041 Faktory kvality a bezpečnosti potravinářských obilovin (2005 - 2010). Sklizňové vzorky získané od pěstitelů ve sledovaném období 2008 - 2012 představovaly soubory o velikosti 500 - 1035 vzorků. Byly popsány faktory, které ovlivňují kvalitu zrna. Dále kritéria a metody hodnocení kvality zrna pšenice potravinářské. Jejich aplikace v Agrotestu fyto, s. r. o. a v provozních podmínkách ZZN Pelhřimov a. s. Z výsledků jednotlivých zkoušek laboratoře střediska Záhoří byly vypočteny průměrné hodnoty sledovaných parametrů a následně porovnány s celorepublikovým průměrem a průměrem Jihočeského kraje. Kvalita zrna pšenice potravinářské vykázala v letech 2008 - 2012 velkou variabilitu v jednotlivých parametrech jak na úrovni celostátní, tak i v Jihočeském kraji a ve zvoleném podniku. Výslednou kvalitu každoročně nemalou měrou ovlivňoval průběh počasí.
The quality of food wheat in South Bohemia
Keywords: pšenice potravinářská; kvalita; hodnocení kvality; vlhkost; objemová hmotnost; N-látky; lepek; Zelenyho test; příměsi; nečistoty; číslo poklesu; wheat; food wheat; quality; evaluation of quality; moisture; mass per hectolitre; N-substances; gluten; Zeleny´s test; admixtures; impurities and falling number.