Přenos významných rostlinných virů mšicemi - Šedová, Anna (Jihočeská univerzita, 2022)
Tato bakalářská práce se zabývá mšicemi jako přenašeči mnoha významných rostlinných virů. V práci jsou popsány jednotlivé mechanismy přenosu virů hmyzími vektory. Mšice mohou v důsledku přenosu virů způsobit obrovské ztráty na výnosu pěstovaných plodin a ovocných dřevin. Cílem práce bylo molekulárními postupy identifikovat mšice jako možné přenašeče rostlinných virů. Analýza vzorků mšic spočívala v izolaci DNA, amplifikaci COI genu DNA metodou PCR a vizualizaci PCR produktů na agarózovém gelu. Vzorky amplifikované DNA byly enzymaticky přečištěny a zaslány na sekvenaci do externí laboratoře. Pomocí programu BLAST byly identifikovány druhy mšic podle vložených sekvencí vzorků. Podařilo se identifikovat 7 druhů mšic (A. nasturtii, A. cacaliasteris, B. brassicae, D. platanoidis, M. euphorbiae, R. padi, U. cirsii) a 2 druhy parazitoidů (A. colemani, D. rapae).
Transmission of important plant viruses by aphids
Keywords: mšice; vektor; přenos virů mšicemi; perzistentní přenos; neperzistentní přenos; virové choroby rostlin; aphid; vector; aphid virus transmission; persistent transmission; non-persistent transmission; plant virus disease