Význam skupinové práce při léčbě závislostí a její rizika - Jonášová, Andrea (Jihočeská univerzita, 2022)
Cílem bakalářské práce je popsat a vyhodnotit význam skupinové práce při léčbě závislosti v procesu uzdravování a sociálního fungování jedince a identifikovat její rizika. Teoretická část popisuje možné příčiny a osobnostní předpoklady pro vznik závislosti, zaměřuje se na důležitost vlivu rodiny a výchovy, spoluzávislost, psychoterapeutické přístupy a modely rodinných systémů. Charakterizuje skupinovou práci, její techniky a metody a vymezuje problematiku, která může účastníky provázet. V praktické části jsou zpracované údaje získané z dotazníků respondentů terapeutických komunit a doléčovacího centra, kteří označovali jednotlivé skupinové práce dle jejich přínosu a obliby v právě probíhající léčbě. Cílem výzkumu je vyhodnotit význam skupinové léčby u závislých osob, zmapovat důležitost jednotlivých skupinových prací při řešení konkrétních sociálních problémů a osvojování dovedností a shrnout, jaké terapeutické přístupy klienti během léčby očekávají, zda sami vědomě aktivně přistupují k léčbě, které faktory působí jako uzdravující a jaká rizika mohou léčbu provázet.
The importance of group work during addiction treatment and risks thereof
Keywords: Drogová závislost; léčba; skupinová práce; terapeutická komunita; spoluzávislost; abstinence; Drug addiction; addiction treatment; group therapy; therapeutic community; codepence; abstinence